ISO 9001 BELGESİ KAMPANYA
DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZLERİ ARAYINIZ...?
GSM: 0532 131 55 58 TEL: 0312 328 16 32
Hazır Beton G belgesi Belgelendirme işareti Tse 206-1 Danışmanlık
İçindekiler
Hazır Beton G belgesi
Hazır Beton G belgesi G Belgelendirme G işareti Tse 206-1 g işareti Tse 206-1 Ürün belgelendirme Tse Fiyatı Maliyeti Ücreti Nasıl Alınır Veren Firmalar Ne kadar Nereden Alınır Danışmanlık Sertifikası Yenileme Ankara Fiyatları Maliyetleri Yenileme Ara Denetim Geçerlilik Süresi Kuruluşlar Belgelendirme Firmaları
Hazır Beton G Belgesi nedir
ile ilgili mevzuatlar mevcuttur. Bu mevzuatlar yapı malzemelerinin tabi olacağı kriterler hakkında yönetmenliği içermektedir. Bu karar Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından kaleme alınarak resmi gazetede yayınlanmıştır.
Yaygınlaşan inşaat sektöründe alınacak tedbirlere ilişkin olarak yürürlüğe geçirilen “G” işareti yapı malzemelerinin piyasaya temininde zorunlu olan bir işarettir. Malzemeye eklenen bu işaret malzemenin ambalajına veya malzemeye ait ticari belgelere eklenerek kullanılmaktadır.
Yine bununla birlikte uygulama esaslarına ilişkin, Uygunluk teyit Sistemlerinin uygulanmasına dair bildirimde resmi gazetede yayınlanmıştır. İnşaat mühendisliği işlerini içine alan yapı malzemeleri, yapı işlerinde kalıcı olarak kullanılan ve CE ye tabii olmayan ürünler olarak tanımlanır.
Bu değerlendirme, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından ilgili ürün bazında görevlendirilen Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarınca “Hazır Beton G Belgesi ” verilmesi ile gerçekleştirilir. Belgelendirme üç ana içeriğe sahiptir. Birincisi Üretim Kontrol Sistemi’nin kurulması ikincisi ise Muayene ve Deneyler üçüncü ve on olarak Personel Eğitimini içermektedir.
Hazır beton G belgesi
TÜRKAK’ Tan akredite belgelendirme kuruluşları tarafından yapılması zorunludur.
Diğer bir anlamda belgegeçersiz olur.Ve tüm sorumluluk üretici firmanındır. Türkiye (Kalite Güvence Sistemi ) TÜRKAK’ Tan Akretide olmuş beton tesislerine yönelik denetim ve belgelendirme faaliyetlerini devam ettirdiğini ve gönüllü olarak yapılan belgelendirme faaliyetlerinin bundan sonra betonda zorunlu hale gelen
“Hazır Beton G Belgesi ” ile taçlandırılacağı ifade edilmiştir.Bu belgeyi verecek tek kuruluş olarak Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından “1” kimlik numarası ile görevlendirilmiştir. G işaret yönetmenliğine göre betonun uygunluk teyit sistemi “1+” dir.Bu tam ürün belgesini getirmektedir. Buna göre hazır beton üreticisi ve Belgelendirme kurumunun’ sorumlulukları şöyledir.
“Üretim kontrol sisteminin oluşturulması, Üretim kontrol sistemini denetimi, Beton sınıflarında başlangıç ve tip deneyleri, Üretim kontrol sisteminin periyodik denetimi, Habersiz ürün denetimi, Otokontrol deney sonuçlarının değerlendirilmesi,” gibi sorumlulukları vardır.Hazır beton üreticileri TS EN 206-1 standardı ile kuracakları üretim kontrol sistemi, Belgelendirme Kuruluşu tarafından denetime tabi tutulur.
Tesis deki olumsuzluklar giderilerek tip deney sonuçları uygun ise bu hazır beton tesisi için “Hazır Beton G Belgesi ” düzenlenir. Bu belge bir yıl geçerlidir. Yılda bir defa mahsus sistem denetiminden geçirilerek süresi uzatılabilir. Ayrıca tesis ve ürün denetimlerinde başarılı olan firmaların belgegeçerlilik süreleri birer yıl daha uzatılır.
Hazır Beton Belgelendirme Süreçleri
Başvuru aşamasından sonra üreticinin standarda göre kurmuş olduğu üretim kontrol sistemi ve üretim tesisi, Sistem Tetkiki Ekibi tarafından detaylı bir sistem tetkikine tabi tutulmaktadır.
Ayrıca sisteme ilk kez giren üretim tesislerinde veya kapsam dahilindeki beton sınıflarının artırılması söz konusu olduğunda tarafından herbir beton sınıfı için başlangıç tip deneyi yapılmaktadır.Sistem tetkikleri ve başlangıç tip deneylerinde uygunsuzluk tespit edilmemesi veya tespit edilen uygunsuzlukların belirlenen sürelerde giderilmesi durumunda, Belgelendirme Komitesi’nin değerlendirmesi ile tesis için kapsam dahilindeki sınıflar için Uygunluk Belgesi düzenlenmektedir.
Uygunluk Belgelendirmesi’nin önemli diğer süreci ise habersiz ürün tetkikleridir. Belgelendirme sonrası o tesis için nihai üründen çeşitli defalar habersiz alınan numuneler ile ürünün uygunluğunun sürdürülüp sürdürülmediği tetkik edilmektedir.
Ürün tetkikinde, Ürün Tetkik Ekibi tesisin beton verdiği şantiyeyi transmikser takibi yaparak habersiz bir şekilde ziyaret eder ve sevk edilen taze betondan numune alarak tasarlanmış beton için basınç dayanımı, kıvam, çevresel etki sınıfı, vb. analizleri yapar.
Ayrıca G değil sadece Belgelendirmesinde tesisin otokontrol için kendi aldığı ve 28 gün kendi laboratuvarında beklettiği numunelerin de basınç dayanım analizi gerçekleştirilir. Şu andaki kurallarına göre ürün tetkikinde olumsuzlukla karşılaşılması durumunda kısa bir süre içerisinde takip tetkik yapılmakta, aynı özellik için son 1 senede 3 kez uygunsuzlukla karşılaşılması halinde Hazır g belgesi iptal edilmektedir.
Hazır Beton Belgesi için Gerekli Şartlar Nedir
Hazır Beton g belgesi, TS EN 206-1 standardı kapsamında “G Uygunluk Belgesi”ne tabidir. G İşareti Yönetmeliğine göre betonun uygunluk teyit sistemi “1+”dır ve bu tam ürün belgelendirmesini gerektirmektedir. 1+ uygunluk teyit sistemine göre hazır beton üreticisinin ve uygunluk değerlendirme kuruluşu’ nun sorumlulukları aşağıdaki gibidir:
- Hazır Beton Üreticisi Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu Fabrika Üretim Kontrol Sisteminin Oluşturulması
- Test Planına Göre Ürün Testlerinin Yapılması OK – Fabrika Üretim Kontrol Sistemi Denetimi
- Her Beton Sınıfı için Başlangıç Tip Testleri
- OK Fabrika Üretim Kontrol Sistemi Gözetim Denetimi
- OK Habersiz Ürün Denetimi (Yılda 3 Defa)
– OK Hazır beton üreticisinin TS EN 206-1 standardı kapsamında kuracağı Fabrika Üretim Kontrol Sistemi, Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu tarafından ilk sistem denetimine tabi tutulur ve her bir beton sınıfından, başlangıç tip testi için numune alınır.
Eğer tesisin uygunsuzluğu yoksa veya tespit edilen uygunsuzluklar belirtilen sürede giderilmiş ve test sonuçları da uygun ise o hazır beton tesisi için “Hazır beton G belgesi” düzenlenir. Düzenlenen G Uygunluk Belgesi bir yıl geçerlilik süresine sahiptir ve yılda bir sistem denetiminden geçirilerek geçerlilik süresi uzatılabilir.
Ayrıca G Belgelendirmesinin en önemli hususlarından biri olan habersiz ürün denetimleri, belgelendirme sonrası yıl içinde her bir üretim tesisinde, yılda en az üç defa yapılır. Tesis ve ürün denetimlerinde başarılı olan işletmelerin belge geçerlilik süreleri birer yıl halinde uzatılır.
Hazır Beton için İstenilen Evraklar
Vergi levhası
imza sirküleri
oda kaydı
faaliyet belgesi
Ticaret Sicil Gazetesi
SSK Hizmet Dökümü
SSK Hizmet Dokümü,
Laboratuvar Cihazları
Yapılmış Olan Testler
HAZIR BETON G BELGESİ DANIŞMANLIK KAMPANYA
DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZLERİ ARAYINIZ…?
GSM: 0532 131 55 58 TEL: 0312 328 16 32