ISO 9001 BELGESİ KAMPANYA
DETAYLI BİLGİ İÇİN BİZLERİ ARAYINIZ...?
GSM: 0532 131 55 58 TEL: 0312 328 16 32
Tasarım Tescil Fiyatı Maliyeti Veren Firmalar Danışmanlık Marka Belgesi
Tasarım Tescil
Tasarım Tescil Ne işe yarar Kuruluşlar Ankara Sertifikası Yenileme Kaç Para Nedir Ucuz Tse Fiyatı Maliyeti Danışmanlık Ara Denetim Fiyatları Maliyetleri Ücretlendirme Kim Verir Nereden Nasıl Alınır Sertifikası İstanbul Belgelendirme Kuruluşları Kim Verir Ne işe Yarar veren Firmalar kim verir
Tasarım Tescil, bir ürünün tümü, veya bir parçası veya üzerindeki süslemenin, çizgi, şekil, biçim, renk, doku, malzeme veya esneklik gibi insan duyuları ile algılanan çeşitli unsur veya özelliklerinin oluşturduğu bütünü ifade eder.Endüstriyel Tasarım, bir eşyanın süs veya estetik olarak görüntüsüdür. Tasarım bir yüzey veya şekilde olduğu gibi üç boyutlu özellikleri veya desen, çizgiler ve renklerde olduğu gibi iki boyutlu özellikleri de içerebilir.
Tasarım Tescil
Endüstriyel Tasarımlar; teknik ve tıbbi aleterden saatler, mücevherat ve diğer lüks eşyalara ev aletlerinden elektrikli aletler ve mimari yapılara kadar ve tekstilden uygun olabilen diğer eşyalara kadar her türlü sınai ve el yapımı ürünlere uygulanabilir.Endüstriyel Tasarımlarla, ürünün sadece estetik özellikleri (görsel nitelikleri) korunur, o ürüne ait herhangi bir teknik özellik korunmaz.
a) Yenilik: Bir tasarımın aynısı, başvuru veya rüçhan tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde kamuya sunulmamış ise, o tasarım yeni kabul edilir (KHK m. 6/I). Tasarımlar sadece küçük ayrıntılarda farklılık gösteriyorlarsa aynı kabul edilir. Karşılaştırılan tasarımlar hem yan yana konulur, hem de ayrı ayrı bakılarak değerlendirilir. Yenilik belirlenirken, ayırt edici niteliğe oranla yüzeysel bir inceleme yapılır.
b) Ayırt edici : nitelik Ayırt edici kavramı, bir şeye özgün nitelikleri, özellikleri belirtmek için kullanılır. Bir endüstriyel tasarımın bilgilenmiş kullanıcı üzerinde bıraktığı genel izlenim ile diğer bir tasarımın böyle bir kullanıcı da bıraktığı genel izlenim arasında belirgin bir farklılık oluşuyorsa bu tasarım ayırt edici niteliğe sahiptir (KHK m. 7). Bir tasarımın, ayırt edici nitelik bakımından diğer tasarımlardan göstermesi gereken farklılığın derecesi belirgin bir farklılık şeklinde olmalıdır.
c) Ürün veya ürün parçası: Üründen bağımsız olan bir tasarım hukuki himaye görmez. Koruma görecek olan tasarımın, bir ürün veya parçasına uygulanması gerekir (KHK m. 3 b. a; m. 26/II). KHK'de ürün olarak; nesne, bileşik sistem veya bu sistemin parçaları, set, takım, ambalajlar, birden çok nesne veya sunuşun bir arada algılanabilen bileşimleri, grafik semboller ve tipografik karakterler olarak sayılmıştır (m. 3 b. b). d) İnsan duyuları ile algılanabilen görünüm: Tasarım, ürünün görünümü ile ilgili bir özellik ve kavramdır. Tasarımın özellikleri, öncelikle insanın görme duyusuna hitap ederken; diğer duyuları ile de algılanabilir Tasarım Araştırma Endüstriyel tasarim tescil başvurusu yapılmadan önce, kapsamlı bir ön araştırma yapılması gerekmektedir.
a) Başvuru dilekçesi,
b) Başvuru ücreti,
c) Tasarımı açıklayan tarifname ve tasarımı konu alacak veya tasarımın uygulanacağı ürünlerin tanıtımı (4 adet), d) Görsel anlatım (11 adet), e) Tasarımcının kimliği. Bu belgelerin tamamının başvuru esnasında verilmesi durumunda başvuru tarihi, kesinleşmiş olacaktır. Tasarımın başvuru sahibinin tüzel kişi olması halinde, noterden onaylı imza sirküleri de Enstitü’ye verilmelidir.
Başvurunun İncelenmesi: Tasarım tescil başvurusu Türk Patent Enstitüsü tarafından; şekli, başvuruda bulunma hakkı, rüçhan hakkı ve mutlak red nedenleri (kamu düzeni ve genel ahlaka aykırı tasarımlar gibi) bakımından incelenir. Enstitü yapacağı inceleme sonucunda aşağıda belirtilen kararlardan birini verir.
a) Tescil talebinin geri çevrilmesi,
b) Herhangi bir eksikliğin olmadığına karar verirse, başvurunun kesinleşmesi,
c) Eksikliklerin yönetmelikte öngörülen süre içinde giderilmesi.
Tescil ve Yayınlama: Gerekli kanuni şartlar yerine getirilmiş ve başvurunun geri çevrilmesini gerektirecek bir neden yoksa başvuru tarihi kesinlik kazanmış olmakla, tasarım sicil’ine kayıt edilir (KHK m. 34). Sicile kaydı yapılmış tasarımlar, aylık çıkmakta olan Resmi Endüstriyel Tasarımlar Bülteninde yayımlanır. Yayım süresi 6 aydır. Kayıt ve yayın işlemi, KHK ve Yönetmelikte öngörülen şekil, şartlar ve unsurları da kapsamak üzere yerine getirilir.
Başvurunun yayınlanması hukuki sonuçlar doğurur. Tasarım tescil başvurusu sahibi eğer dilerse, referans tarihinden başlamak ve 30 aydan uzun olmamak üzere, başvuru sırasında yayının ertelenmesi talebinde bulunabilir.
Tasarım ön araştırma ve başvuru:
* Tescil edilecek ürünün çizimi, fotoğrafı, vb.
* Vekaletname.
* Tasarım başvuru ücretinin ödendiğine dair belge (Banka dekontu)
Yurt Dışında Tasarım Tescil İşlemleri:
* Tescil edilecek ürünün çizimi, fotoğrafı..vb.
* Vekaletname.
* Tasarım başvuru ücretinin ödendiğine dair belge (Banka dekontu)
Tasarım Yenileme İşlemi:
* Tasarım Tescil Belge Aslı
* Vekaletname.
* Harç ve ücret ödendi belgesi aslı Adres,
Ünvan ve Nevi Değişikliği İşlemi:
* Tasarım Tescil Belge Aslı
* Vekaletname.
* Harç ve ücret ödendi belgesi aslı
Devir Sözleşmesinin Hazırlanması ve Sicile Kayıt İşlemi:
* Devir sözleşmesi (noter tasdikli)
* Tasarım tescil belgesi aslı
* Vekaletname.
* Harç ve ücret ödendi belgesi aslı
Lisans Sözleşmelerinin Hazırlanması ve Sicile Kayıt İşlemi:
* Lisans sözleşmesi (noter tasdikli)
* Tasarım tescil belgesi aslı
* Vekaletname. Veraset ve intikal:
* Mahkeme kararı
* Tasarım tescil belgesi
* Vekil var ise mirasçılara ait Vekaletname (noter tasdikli)
* Harç ve ücret ödendi belgesi
Tescilli tasarımların bülten Takibi:
* Vekaletname. itiraz İşlemi:
* Vekaletname.
Tasarımların tescili için yetkili merci Türk Patent Enstitüsü’dür. Yurt içinden ve yurt dışından yapılacak tüm başvurular Türk Patent Enstitüsü’ne veya onun yetkili kıldığı makama yapılır. Bir tasarımın tescili için, 554 sayılı KHK’nin Uygulama Şeklini Gösterir Yönetmeliğe ekli örneğe göre hazırlanan tasarim başvurusu dilekçesi ile Türk Patent Enstitüsü’ne yapılı